Avrupa ve Asya tehlikede! Ölümcül mantar hastalığı küresel ısınma ile yayılıyor

Kuzey Bölgelerine Yayılan Mantar Türü Solunum Yolu Hastalıklarına Neden Olabilir!

Manchester Üniversitesi’nden yapılan bir araştırmaya göre, Aspergillus fumigatus adlı mantar türü ciddi solunum yolu hastalıklarına sebep olabilir. Bu mantar türünün şu anda genellikle Afrika ve Güney Amerika’da görüldüğü belirtilirken, uzmanlar küresel ısınmanın etkisiyle bu mantarın Avrupa ve Asya gibi kuzey bölgelerine doğru yayılmasının beklendiğini aktardı.

Araştırmanın lider yazarı olan Norman van Rhijn, mantar enfeksiyonlarının tedavisinin oldukça zor olduğuna dikkat çekti ve gerekli tedbirlerin alınması gerektiğini vurguladı. Yapılan çalışmaya göre, fosil yakıt tüketimi ve sera gazı emisyonlarının artmasıyla birlikte, mantarın yayılma alanının genişleyeceği gözlemlendi.

Bilim insanları, küresel ısınmanın etkisiyle bu mantar türünün yayılma alanının 2100 yılına kadar %77 oranında artabileceğini öngörüyor. Bu durumun sadece Avrupa’da yaklaşık dokuz milyon kişinin sağlığını tehdit edebileceği belirtiliyor.

Özellikle kronik akciğer hastalığı bulunan ve bağışıklık sistemi zayıf bireylerin mantardan daha fazla etkilenebileceği vurgulanarak, bu kişilerin dikkatli olması gerektiği önemle belirtiliyor.

Related Posts

Sosyal yaşamı zorlaştırıyor! Botoks, hem teri hem de kokuyu önlüyor

Kimi insanlar sıcak yaz günlerinde bile kuru kalabilirken, kimileri ise en serin ortamlarda dahi avuç içlerinden ter damlayacak kadar zorlanıyor. Aşırı terlemenin günümüzde çözümsüz bir sorun olmadığını söyleyen Medikal Estetik Uzmanı Dr. Atakan Bör, botoksun, ter bezlerinin aşırı sinyallerle uyarılmasını önleyerek terlemeyi durdurabildiğine dikkat çekiyor.

Sıcak hava MS hastalığını nasıl etkiler? Uzman görüşü

Bir sinir sistemi hastalığı olan Multipl Skleroz’un (MS) kadınlarda erkeklere oranla yaklaşık 1-1,5 kat daha fazla görüldüğünü söyleyen Nöroloji Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Meltem Can İke, hastalıkta tanının genellikle 20-40 yaş arasında konulduğunu belirtti.

Sosyal medyanın yeni tuzağı: Tehlike saçıyor!

Bir dönem göz altı torbaları için basur (hemoroid) kremleri kullanma akımından sonra şimdi de menopoz dönemi ve sonrası kadınlarda vajinal kuruluk ve menopoza bağlı yan etkileri hafifletmek için kullanılan östrojen içerikli kremlerin, cilt kuruluğu ve kırışıklık giderici olarak yüze uygulama akımı başladı. Uzmanlar bu kremlerin bilinçsiz şekilde yüze sürülmesinin ciddi sağlık riskleri oluşturabileceği konusunda uyarıyor.

Grip mevsimi uzadı

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi’nden (NKÜ) Doç. Dr. Mustafa Doğan, 2025’te grip mevsiminin oldukça uzadığını belirterek, “Mayıs ayının ortalarında olmamıza rağmen hala hatırı sayılır sayıda üst solunum yolları şikayeti ile hastalar hastanelere başvurmakta, sağlık kuruluşlarına başvurarak destek istemekteler” dedi.

Balık keyfiniz kabusa dönüşmesin! Bir lokması bile büyük risk taşıyabilir

Balık, yüksek biyolojik değere sahip proteinleri, omega-3 yağ asitleri (özellikle EPA ve DHA), D vitamini ve iyot gibi önemli mikro besinleri içeren değerli bir hayvansal besin kaynağıdır. Dyt. Beste Mum, ancak bazı bireylerde bağışıklık sistemi tarafından alerjen olarak tanımlanarak ciddi reaksiyonlara yol açabileceğini söyledi.

Hareketsizlik vücuda nasıl hasar veriyor? Alzheimer ve demans kapıda

Modern yaşamın getirdiği uzun süreli masa başı çalışma, teknoloji bağımlılığı ve azalan fiziksel aktivite, insanları giderek daha da hareketsizleştiriyor. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Meral Bayramoğlu, hareketsizliğin vücudumuzda yol açtığı hasarları anlattı.