Güneyasya evdeki pilavdan olabilir: Hindistan-Pakistan savaşının etkileri

Hindistan ve Pakistan Arasındaki Gerilim Savaşa Dönüştü!

Hindistan ile Pakistan arasındaki uzun süreli gerginlik, Hindistan’ın Keşmir bölgesinde gerçekleşen turistlerin ölümünden dolayı Pakistan’ı sorumlu tutmasıyla savaşa dönüştü. İki ülke arasındaki son gerilim 2019’da Keşmir nedeniyle savaşın eşiğine geldiği zamanda yaşanmıştı.

Gece boyunca Hindistan yönetimi, Pakistan ve Pakistan’a bağlı Keşmir’e füzeler fırlatarak en az 26 kişinin ölümüne neden oldu. Hindistan, turistlere yönelik ölümcül saldırının planlandığı ve “terörist altyapı” ile gelecekteki “terör” planlarının hedef alındığı iddiasında bulundu. Pakistan Başbakanı, operasyonu “savaş eylemi” olarak değerlendirdi ve Pakistan’ın Hint savaş uçakları ile bir insansız hava aracını düşürdüğünü duyurdu. Durum açıkçası savaşa doğru ilerliyor.

Nükleer Silahlar Kullanımı Olasılığı Yüksek

Her iki ülkenin de nükleer silahlara sahip olması, ancak büyük miktarda konvansiyonel askeri güç kullanmaktan çekinmemeleri, durumu daha da kötüleştiriyor. Gerilimin artmasıyla birlikte savaş olasılığı da yükseliyor.

İki ülke arasındaki çatışmanın ticareti olumsuz etkilemesi bekleniyor. Hindistan ekonomisi Güneydoğu Asya ile giderek daha fazla entegre olmuş durumda ve birçok ülke Yeni Delhi’de yatırımlara sahip. Bölgedeki diğer ülkeler de Hindistan ve Pakistan’a pirinç gibi temel gıda maddeleri için bağımlı.

Eğer çatışma büyürse, Malezya gibi ülkeler yaklaşık olarak pirasının %40’ını bu iki ülkeden ithal ediyor. Benzer şekilde Endonezya, pirinç üretimindeki açığı kapatmak için Hindistan’a bağımlı. Dolayısıyla, savaş durumunda yiyecek sıkıntısı yaşanabilir.

Güney Asya Bölgesel İşbirliği Teşkilatı Yetersiz Kalıyor

Güney Asya Bölgesel İşbirliği Teşkilatı (SAARC), çatışmayı önlmede yetersiz kalıyor ve terörizmin bastırılması konusunda da etkili olamıyor. Hindistan’ı Hindu faşisti Narendra Modi yönetirken, olayları daha da karmaşık hale getiriyor.

Hindistan’daki Müslümanları hedef alan baskılar ve Keşmir’deki durumu kötüleştirmesiyle Modi, krizi daha da derinleştiriyor. Nükleer güçlere sahip olmalarına rağmen, her iki ülkenin de milyonlarca fakir vatandaşı bulunuyor. Savaşın uzaması halinde, yoksulların durumu daha da kötüleşeceği aşikâr.

Yoksullar her zaman savaşın en büyük mağdurları olmuştur. Bu nedenle, barışın sağlanması ve çatışmanın sona erdirilmesi her iki ülkenin de en büyük çıkarına olacaktır.

Related Posts

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Oktay Saral’dan AKP içine sert mesaj: ‘Erdoğan’ı yalnız bırakanlar var…’

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Oktay Saral, AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı yalnız bırakanların olduğunu iddia ederek, ‘kendi mahallesi’ne seslendi. Saral, “Karşı mahalle şer ittifakları ile birleşir ve pislikte yarışırken, hakkı ve hakikati savunan kitlenin sessiz ve sakin kalarak seyirci olması kabul edilebilir bir durum değildir” dedi.

İran’dan ‘ateşkesi bozdu’ iddialarına yalanlama: Tahran’a saldırmak için yalan haber yayıyorlar

Orta Doğu’daki savaşta 12 gün sonra ateşkes ilan edilirken İsrail, İran’dan Hayfa kentine balistik füze atıldığını iddia etti. Açıklamalar peş peşe gelirken İran televizyonu bu iddiaların gerçeği yansıtmadığını ifade etti ve İsrail’i Tahran’a saldırmak için “yalan haber yaymakla” suçladı

MHP’li belediye başkanının haritası 2 şehri ayağa kaldırdı

MHP’li Osmaniye Belediye Başkanı İbrahim Çenet, Osmaniye’yi büyükşehir yapmak için çalışmalara başladığını belirtirken, sosyal medya hesabından paylaştığı haritada Hatay ve Gaziantep’ten 2 ilçeyi Osmaniye sınırlarına dahil etti. Geçmişte Osmaniye’den alınan Erzin ve Dörtyol ilçeleri nedeniyle Osmaniye’nin önünün kesildiğini belirten Çenet’in paylaşımı Hataylı ve Gazianteplileri ayağa kaldırdı.

Erdoğan Hollanda’ya gidiyor

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24-25 Haziran tarihlerinde Hollanda’nın Lahey kentinde düzenlenecek NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi’ne katılacağını duyurdu.

Devlet Bahçeli 5 aylık aranın ardından Meclis kürsüsüne dönüyor

Sağlık sorunları nedeniyle bir süredir siyasi gündemi evinden takip eden MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, yaklaşık 5 aylık aranın ardından yarın saat 10.45’te partisinin Grup Toplantısı’nda kürsüye çıkacak ve konuşma yapacak.

Suriye’deki kilise katliamı kamerada: Vahşetin sorumlusu kim?

Şam’daki Mar Elias Kilisesi’nde düzenlenen intihar saldırısında 25 kişi öldü, 52 kişi yaralandı. Suriye yönetimi saldırının IŞİD tarafından yapıldığını duyurdu, sosyal medyada ise iki farklı örgütün üstlendiği bildiriler yayımlandı.