Her 10 kişiden 7’si ekonomiyi “kötü” buluyor!

Mayıs Ayı Türkiye Ekonomi Raporu Yayınlandı: Halkın Ekonomiye Bakışı Değişiyor

İstanbul Ekonomi Araştırma ve Danışmanlık tarafından hazırlanan aylık Türkiye Raporu, Mayıs verileri ile birlikte açıklandı. Rapora göre, ekonominin durumu hakkında iyimser düşünenler azalırken, kötümser düşünenlerin sayısında artış gözlendi.

Geçen aya göre, ekonomiye ilişkin olumsuz değerlendirmelerde 2 puanlık bir artış yaşandı. Katılımcıların %71’i, Mayıs ayında ekonominin mevcut durumunu “çok kötü/kötü” olarak yorumladı. “Ne iyi ne kötü” diyenlerin oranı %16’da sabit kalırken, ekonominin iyi/çok iyi olduğunu düşünenlerin oranı ise %13 olarak belirlendi.

Yaş gruplarına göre ekonomi değerlendirmesine bakıldığında, 35-54 yaş aralığındaki katılımcıların olumsuz değerlendirme yapma oranı %57 olarak belirlenirken, gençlerde bu oran %68 olarak ölçüldü. 55 yaş ve üzeri katılımcılarda ise bu oran %64 olarak kaydedildi.

Eğitim seviyesine göre değerlendirildiğinde, ilköğretim ve altı eğitim düzeyindeki katılımcılar arasında ekonominin “çok kötü/kötü” olduğu görüşünü belirtenlerin oranı geçen yıla göre artarak %69’a yükseldi. Yüksekokul ve üzeri eğitim seviyesindeki olumsuz değerlendirme oranı artarken, lise seviyesinde ise bir düşüş yaşandı.

Beklentilere Göre Vatandaşın Ekonomiye Bakışı

Katılımcıların yarısından fazlası, ekonominin geleceği konusunda karamsar görünüyor. Ekonominin geleceğine karamsar bakanların oranı son 3 ayda 4 puan artış gösterdi. Katılımcıların %53’ü, önümüzdeki 1 yıl içinde ekonominin daha kötü veya çok daha kötü olacağını öngörüyor. Bunun yanı sıra, katılımcıların %26’sı ekonomik durumun değişmeyeceğini, %21’i ise iyileşme olacağını düşünüyor.

Enflasyon beklentilerinde bir gerileme gözlemlenirken, katılımcılar gelecek yıl enflasyonun %61 seviyelerinde olacağını tahmin ediyor.

Halkın Geçim Durumu

Katılımcıların çoğu, gelirlerinin giderlerini karşılamadığını belirtirken, bu durumu daha fazla kadın katılımcılar tercih etti. 25-34 yaş grubu dışındaki tüm yaş gruplarında katılımcıların yarısından fazlası, gelirlerinin giderlerini karşılamadığını belirtti. Bu durumu en çok yaşlıların (%54) yaşadığı görüldü.

“Gelirim giderimi karşılamadı” diyenler arasında işsizlerin oranı en yüksek olurken (%66), onları yevmiyeli çalışanlar takip etti (%64). Her 3 emekli ve çalışmayan katılımcıdan 1’i gelirlerinin giderlerini zor da olsa karşıladığını belirtti. En çok gelirlerini giderlerini karşılayamayan grup ise %17 ile devlet memurları oldu.

Related Posts

Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan ‘vergi affı’ açıklaması

Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan ‘vergi affı’ açıklaması

Rize’nin 5 aylık çay ihracatı 8,6 milyon doları aştı

Rize’den yılın ocak-mayıs döneminde yapılan çay ihracatı yüzde 40 artarak 8 milyon 636 bin 963 dolara ulaştı.

Bankacılık devi altın yatırımcılarını uyardı: Yükseliş geçici

İsrail-İran geriliminin ardından tırmanışa geçen altında yönün ne olacağı merak konusu. Jeopolitik gerilim sonrası altın yeniden gücenli liman olarak öne çıktı. Yatırımcılar yükselen altın fiyatlarını takip ederken, bu trendin devam edip etmeyeceğini …

Dolar/TL ne kadar oldu?

İsrail-İran gerilimi küresel piyasaları sarsıyor. Altın ve petrolde yükseliş yaşanırken döviz kurlarında da yukarı yönlü bir hareketlilik var. Alım-satım yapacaklar ve yatırımcılar da döviz kurlarındaki son durumu merak ediyorlar. Peki güncel dolar …

Bakan Göktaş duyurdu: “Evde Bakım Yardımı” ödemeleri hesaplara yatırıldı

Bakan Göktaş duyurdu: “Evde Bakım Yardımı” ödemeleri hesaplara yatırıldı

Çeyrek altın fırladı: Rekora koşuyor

13 Haziran 2025 Cuma günü Orta Doğu bölgesinde yaşanan gerilimlerden sonra altın fiyatları rekora koştu. Gram altın kendi rekorunu kırarak 4 bin 364 lira seviyesine ulaştı. Peki çeyrek altın ve diğer altın türleri ne kadar oldu? İşte çeyrek altın ve …