Sosyal medyanın yeni tuzağı: Tehlike saçıyor!

Anti-aging için Vajinal Östrojen Kremler Dikkat Çekiyor!

Sosyal medyada anti-aging kozmetik uygulamalarda yeni bir akım kendini gösteriyor: Vajinal östrojen kremlerinin cilt kuruluğu ve kırışıklık giderici olarak yüze uygulanması…

Prof. Dr. Zekayi Kutlubay, İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Dermatoloji Anabilim Dalı’ndan uyarıyor: Doktor kontrolü olmadan ciltte güneş gören yüz gibi geniş yüzeylerde uzun süreli vajinal östrojen kremlerinin kullanımı, cilt lekelerine, pıhtı oluşumuna ve hormona duyarlı bazı kanser türlerine yatkınlığın artmasına neden olabilir.

MENOPOZ ÖNCESİNDE DİKKAT!

Prof. Dr. Kutlubay, vajinal östrojen kremlerin genellikle menopoz sonrası kadınlarda vajinal kuruluğu gidermek, vajinal nemlendirme ve elastikiyet kaybını düzeltmek amacıyla kullanıldığını söylüyor. Oysa, son dönemde 20-30’lu yaşlardaki genç kadınların sosyal medyada bu tür kremleri yüzlerine uyguladığını belirtiyor.

EMBOLİ VE KANSER RİSKİ!

Östrojen kremlerinin cilt güzelliği için kullanılmasının, derinin nemlenmesini ve elastikiyet kaybının giderilmesini sağladığını dile getiren Prof. Dr. Kutlubay, aynı zamanda emboli riskini artırabileceğine ve hormona duyarlı kanser türlerine zemin hazırlayabileceğine dikkat çekiyor.

‘A vitamini içeren kremlerin östrojen içeren kremlere göre daha etkili olduğunu’ belirten Prof. Dr. Kutlubay, vajinal östrojen kremlerinin kontrolsüz kullanılmaması ve geniş alanlara uygulanmaması gerektiğinin altını çiziyor. Kendi başınıza bu kremleri kullanmak yerine bir dermatologa danışmanın daha doğru olacağını vurguluyor.

Related Posts

Sosyal yaşamı zorlaştırıyor! Botoks, hem teri hem de kokuyu önlüyor

Kimi insanlar sıcak yaz günlerinde bile kuru kalabilirken, kimileri ise en serin ortamlarda dahi avuç içlerinden ter damlayacak kadar zorlanıyor. Aşırı terlemenin günümüzde çözümsüz bir sorun olmadığını söyleyen Medikal Estetik Uzmanı Dr. Atakan Bör, botoksun, ter bezlerinin aşırı sinyallerle uyarılmasını önleyerek terlemeyi durdurabildiğine dikkat çekiyor.

Sıcak hava MS hastalığını nasıl etkiler? Uzman görüşü

Bir sinir sistemi hastalığı olan Multipl Skleroz’un (MS) kadınlarda erkeklere oranla yaklaşık 1-1,5 kat daha fazla görüldüğünü söyleyen Nöroloji Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Meltem Can İke, hastalıkta tanının genellikle 20-40 yaş arasında konulduğunu belirtti.

Grip mevsimi uzadı

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi’nden (NKÜ) Doç. Dr. Mustafa Doğan, 2025’te grip mevsiminin oldukça uzadığını belirterek, “Mayıs ayının ortalarında olmamıza rağmen hala hatırı sayılır sayıda üst solunum yolları şikayeti ile hastalar hastanelere başvurmakta, sağlık kuruluşlarına başvurarak destek istemekteler” dedi.

Balık keyfiniz kabusa dönüşmesin! Bir lokması bile büyük risk taşıyabilir

Balık, yüksek biyolojik değere sahip proteinleri, omega-3 yağ asitleri (özellikle EPA ve DHA), D vitamini ve iyot gibi önemli mikro besinleri içeren değerli bir hayvansal besin kaynağıdır. Dyt. Beste Mum, ancak bazı bireylerde bağışıklık sistemi tarafından alerjen olarak tanımlanarak ciddi reaksiyonlara yol açabileceğini söyledi.

Hareketsizlik vücuda nasıl hasar veriyor? Alzheimer ve demans kapıda

Modern yaşamın getirdiği uzun süreli masa başı çalışma, teknoloji bağımlılığı ve azalan fiziksel aktivite, insanları giderek daha da hareketsizleştiriyor. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Meral Bayramoğlu, hareketsizliğin vücudumuzda yol açtığı hasarları anlattı.

Diyarbakır Çocuk Hastanesi alarm veriyor; yapısal risk, personel yetersizliği ve ödeme sorunları gündemde

Diyarbakır Çocuk Hastanesi alarm veriyor; yapısal risk, personel yetersizliği ve ödeme sorunları gündemde